Svartsjuka beror på otrygghet

Om du eller din partner är svartsjuk beror det ofta på en otrygghet som satt sig redan i unga år. Svartsjuka kan dock hanteras och behandlas.


svartsjukaVarför är vissa personer svartsjuka?

Om du är svartsjuk har du ofta, redan tidigt i livet, drabbats av att nära relationer inte varit trygga utan istället oberäkneliga. Detta leder till en slags osäkerhet och att du är misstänksam.

Detta beteende kan dock skada framtida relationer vilket bara leder till att du får bekräftat det du trodde var sant (bli lämnad, bli bedragen etc.).

Lider du av obefogad svartsjuka?

Om du eller din partner är svartsjuk måste ni först gå till botten med om svartsjukan är befogad eller inte. Hur ser er relation ut? Om svartsjukan inte är befogad måste du eller din partner lära sig att hantera svartsjukan.

Fundera kring era tidigare relationer. Var du/din partner svartsjuk även i tidigare relationer så kan du/din partner ha problem med svartsjuka och måste lära sig att hantera denna. Annars kan detta förstöra ert förhållande. De rädslor som den svartsjuka personen känner så som att bli lämnad eller bli bedragen kan tyvärr då bli sanna.

Så hanterar du svartsjuka

Först och främst måste du erkänna för dig själv att du är svartsjuk och att det är ett problem som du vill lära dig hantera.

Kartlägg din svartsjuka

Nästa gång du blir svartsjuk ska du skriva ned vilken situation du befinner dig i, vad du tänker, vad du känner och hur ditt beteende ser ut.

Tänk efter vad du är rädd för: Vad är det värsta som kan hända? Försök sedan att konfrontera denna rädsla.

Hur sannolikt är det egentligen att det du är rädd för har skett? Kan det finnas andra realistiska förklaringar till att din partner exempelvis inte svarar i telefonen just nu. Realistiska förklaringar kan exempelvis vara att hen inte hör telefonen, att hen arbetar, att hen duschar eller att hen gör något som inte går att avbryta med mera.

Anklaga inte din partner

Varje gång du tänker säga eller göra något som har med din svartsjuka att göra… gör inte det. Fråga inte om ”hen är snygg” och hindra dig själv från att kontrollera vad hen gör just nu. Försök att säga eller göra något annat istället, vad som helst.

Jobba på din självkänsla

Dessutom är det bra att som är svartsjuk jobbar på din självkänsla. En person som är trygg och självsäker är sällan svartsjuk.

Läs om hur du kan öka din självkänsla här.