Hantera svartsjuka

Svartsjuka är både jobbigt för den som är svartsjuk och för partnern. Svartsjuka kan förstöra det bästa förhållandet. Om du har problem med svartsjuka bör du därför försöka lära dig att hantera den.


1. Förändra dina tankar

hantera svartsjukaFörsök att medvetet förändra dina tankar. Tankar föder nämligen känslor. När du är svartsjuk ska du istället tänka att din svartsjuka är dum och grundlös. Då ger den inte samma känslor.

Om du istället låter dina tankar flöda fritt om att din partner är otrogen/kommer att lämna dig så får du även sådana känslor. Och vem mår inte dåligt av att känna att sin partner är otrogen eller kommer att lämna?

2. Bit ihop

Att känna svartsjuka gör ont – men försök att övervinn smärtan och bit ihop. Ofta gör smärtan att vi säger saker som bara kommer att förstöra relationen. Försök att låtsas som om du är en person som inte är svartsjuk och bete dig som så tills dess att smärtan lägger sig.

Då, när du mår bättre, kanske du kan se situationen i ett annat ljus. Då kan du också prata med din partner mer logiskt och utan att påstå saker eller gå till anfall.

3. Anklaga inte din partner

Försök också att tänka till innan du ställer vissa frågor eller påstående mot din partner. Behöver du verkligen säga det du tänker säga? Finns det något bättre sätt att säga det du vill säga, som är mer kärleksfullt och mer respektfullt?

En teknik är att göra precis tvärtom vad du egentligen vill göra. Försök att handla som en person som litar hundra procent på sin partner.

Var öppen med hur du känner och berätta i vilka situationer du känner detta utan att vara anklagande.

4. Förbättra din självkänsla

Svartsjuka handlar oftast i grunden om dålig självkänsla. Försök därför att förbättra den för att bli av med din svartsjuka.

5. Sök hjälp

Kan du inte förbättra din svartsjuka själv och mår dåligt över den ska du söka hjälp. Det kan då vara bra att prata med en kurator eller terapeut om saken. Ibland kan även antidepressiva läkemedel förbättra svartsjuka.